Mayonaise!

We durven het bijna niet toe te geven maar het is wel erg lekker! Op de gebakken aardappeltjes, door de koolsalade of een lekkere lepel op de (groente) frietjes.

Mayonaise!

Er zijn heel veel soorten, met heel veel ingrediënten, met toevoegingen en zonder. Halvanaise, met yoghurt, met kruiden, frietsaus of gewoon de ‘gewone’ En dan zijn er ook heel veel fans van de zelfgemaakte mayonaise. (voor filmpje zie onderaan dit artikel)

Inmiddels zijn we er wel een beetje achter dat het oude vertrouwde ‘Vet is slecht’ wel achterhaald is. Als ze vet uit producten halen, en er dus light of vetvrij van maken komen er meestal suikers voor in de plaats. En daar zijn we ook achter, suiker kan je beter vermijden. Dit omdat je je insulinegehalte zo min mogelijk in beweging wil krijgen en suiker je lichaam motiveert om nog meer te eten.

Dus, vet, waar heb je dat dan voor nodig? Vet is een brandstof, je lichaam haalt er energie uit.  Vetten die we eten, vertragen doorgang van het voedsel. Door hun hoge verzadigingswaarde vertragen zij ons hongergevoel. Dat geldt vooral voor vetten die zijn aangevuld met voedingsvezels.

Reserves: Ons lichaam heeft een vetreserve nodig zodat we altijd een energiereserve hebben. Ongeveer  10 tot 30 kilo van ons lichaamsgewicht wordt gevormd door vetweefsel. Bij mannen is dit 15% van het lichaamsgewicht, bij vrouwen 25%. Deze vetweefsels beschermen bovendien de organen. Het onderhuids vet beschermt ons lichaam tegen kou.

Vitamines worden verdeeld in wateroplosbare vitamines (o.a. B en C), en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). De vetten die deze vetoplosbare vitamines vervoeren, moeten we uit onze voeding halen.

Je hebt vet nodig voor de opbouw van je cellen. Vetten leveren bouwstenen (bijvoorbeeld cholesterol) voor de celmembranen van onze lichaamscellen die steeds afgebroken en vernieuwd worden.

Maar hoe kies je nou de beste mayonaise? Kijk naar de hoeveelheid suiker in de mayo. De belgische van de Aldi en van de Albert Heijn en de Ton’s mayo van de Jumbo bevatten geen suiker. Dat is alvast het begin. Laat alle light, halva en andere soorten waar flink wat suiker en andere meuk in zit lekker staan.

Of maak het zelf, voorbeeld filmpjes en recepten zijn er genoeg te vinden. Hierbij het filmpje van Albert Heijn. AH mayo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s