Wat? Koffie met roomboter en kokosolie? Echt?

Toen ik 2 jaar geleden radicaal mijn voedingspatroon omgooide nam ik ook afscheid van mijn cappuccino ’s morgens. Want, melk (eigenlijk de lactose in de melk) is niet Paleo en ik ging voor het maximale dus geen melk meer.

Maar ja, zwarte koffie is lekker hoor, maar ’s morgens even lekker zitten met een romige koffie miste is na een aantal weken best wel.

Na wat rondzwerven over het wereld wijde web kwam ik iets tegen. Trouwens, Google was in het begin mijn grote vriend, wist ik het even niet meer toetste ik de bekende vraag in… Is xxxx Paleo? nou en maar lezen en lezen!

Bulletproof-koffie leek voor mij de oplossing. Naast het missen van de cappuccino was ik er inmiddels achter dat ik op de dag niet genoeg vetten binnenkreeg omdat ik niet zo’n grote eter ben. Dat laatste zorgde ervoor dat ik maar weinig afviel en niet aan de verhouding van 30-30-30 kwam, die verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten is voor mij zo’n beetje een leidraad voor Paleo.

Op een stralende lenteochtend in 2015 begon ik mijn bulletproof avontuur. Een kop koffie, een theelepel roomboter en een theelepel kokosolie. In de blender, even blenderen en opdrinken… En daarna rennen naar de wc. Mijn darmen, inmiddels door Paleo eten al een stuk rustiger dan toen ik nog ‘gewoon’ at, hebben er wel aan moeten wennen. Dat is bij iedereen verschillend en gaat, kan ik nu zeggen, vrij snel over.

Inmiddels drink ik dus al bijna 2 jaar een bulletproof ’s morgens en vind ik het heerlijk, de blender gaat mee op vakantie en als we weekendjes weggaan. Ook handig voor een lekkere (groene) smoothie!

Maar wat is nou Bulletproof-koffie en waarom drink je het ?

Bulletproof-koffie is vers gezette koffie gemixt met roomboter en kokosolie. Het heet bulletproof omdat het voor een enorme focus zorgt en je een energieboost geeft. Terwijl het je lichaam vrijwel geen energie kost om het te verteren.

Dave Asprey, de bedenker van de koffie ziet het als optimaal ontbijt. Het begon voor hem in 2004 tijdens een reis door Tibet, daar dronk hij op 5,5 kilometer hoogte een kop thee met yakboter en hij voelde zich herboren. Terug in de VS begon hij te experimenteren en verruilde de thee voor koffie en stapte over naar MCT olie (kokosolie) en roomboter.

Dave schrijft in zijn boek “It turned my brain back on and freed me from food cravings”. De cafeïne geeft energie maar zorgt ook voor een verlaging van het ontstekingsniveau in de hersenen en de insuline gevoeligheid.

Normaal gezien verbrandt het lichaam koolhydraten als brandstof. Als er geen koolhydraten meer te verbranden zijn, gaat het lichaam over op het verbranden van vet als energie. Dit wordt wel ketose genoemd. Dit kun je bereiken door heel weinig koolhydraten te eten, maar dit is op lange termijn niet wenselijk. Zo kan je bijvoorbeeld problemen met de schildklier krijgen.

Maar met Bulletproof Coffee bereik je hetzelfde: de vetten in de koffie zorgen voor de aanmaak van ketonen in plaats van de vertering van eiwitten of suikers.

Nadelen zijn er natuurlijk ook, doordat het zo goed vult heb je geen behoefte aan een gewoon ontbijt. Dat is in mijn geval niet zo erg, omdat ik mijn andere twee maaltijden voldoende vul inmiddels en ik zo toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Als je net start met anders eten kan je best een aantal keren per week je ontbijt vervangen door de koffie maar zorg wel dat je dan een twee lekkere grote paleo maaltijden eet!

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s