Bitterzout voetbadjes

Hieronder deel ik de blog van Yvonne van Stigt, Oerslank

In deze blog geeft Yvonne duidelijk uitleg waarom en hoe je voetenbadjes met bitterzout kan gebruiken. Dank je wel Yvonne voor de duidelijke uitleg en alle inzichten!

Ik heb de opleiding Orthomoleculair Gewichtsconsulent Oerslank bij Yvonne gevolgd en werk ook met de Oerslank methode.

 

Waarom bitterzoutbaden bij vermoeidheid, burn-out of autisme bijzonder effectief zijn

Bitterzout is de populaire naam voor magnesiumsulfaat. De meeste mensen kennen het als een sterk laxerend product, wat vooral gebruikt wordt bij obstipatie of bij een zogenaamde leverreiniging. Die term begrijp ik nooit zo goed, volgens mij reinigt de lever je lichaam en hoeft die zelf niet gereinigd te worden, maar goed dat is misschien muggenziften.

 

Er worden goede resultaten behaald met (voeten)baden met magnesiumsulfaat en de reden waarom deze zo goed werken zal je misschien nog onbekend zijn. Het gaat namelijk niet alleen om het magnesium, maar ook (en misschien wel vooral) om de sulfaten in het bitterzout.

 

Om het werkingsmechanisme te kunnen begrijpen zal ik eerst iets meer moeten uitleggen. Sulfaat (zwavel) heeft je lichaam nodig voor allerlei biochemische processen. Voor het bouwen van zwavelbruggen in eiwitstructuren, zoals voor in je haren, heb je zwavel nodig. Het lichaam gebruikt zwavel uit zwavelhoudende aminozuren zoals in eieren, maar ook uit zwavelhoudende groenten zoals spruitjes en broccoli. Sulfaten zijn ook belangrijk voor de lever om diverse hormonen en toxinen te kunnen afbreken.

 

Dat proces noemen we detoxificatie. Dat doet de lever helemaal zelf, als er tenminste de juiste stoffen aanwezig zijn om het proces goed te laten verlopen. Vergelijk het maar met het bouwen van een huis, zonder cement blijven de stenen niet op elkaar liggen.

 

In het detoxificatieproces kent de lever twee fases. In de eerste fase worden vetoplosbare stoffen wateroplosbaar gemaakt en in de tweede fase worden die wateroplosbare stoffen uitgescheiden via bijvoorbeeld de nieren. Dat lijkt allemaal simpel, maar in de praktijk loopt de eerste fase vaak sneller dan de tweede fase. De wateroplosbare stoffen worden dan niet weggewerkt, maar weer vetoplosbaar gemaakt zodat ze weer ergens in vetweefsel kunnen worden opgeslagen.

 

Je lovehandles hebben dus ook nog een functie als opslagplaats voor toxische stoffen. Wie wat bewaart die heeft wat!

 

In de tweede fase van de leverdetoxificatie kennen we een aantal belangrijke biochemische processen. Een daarvan is de methylering, een ander belangrijk proces is de sulfatie. Als die sulfatie niet goed verloopt kun je problemen krijgen met de afbraak van stresshormonen zoals adrenaline, maar ook met de afbraak van oestrogenen. Als je stresshormonen niet goed kunt afbreken, steven je af op een burn-out, omdat de boog niet altijd gespannen kan blijven. Dat is dan geen psychische aandoening , maar een lichamelijke overbelasting. Ook zie je dan vaak issues zoals darmklachten, afbrekende haren en slappe nagels.

 

De sulfatie verloopt bij ongeveer 85% van de mensen met autisme niet optimaal (volgens schattingen). Zij hebben vaak een of meer erfelijke mutaties die dit proces bemoeilijken.

 

Sulfaten worden moeilijk door de darm opgenomen, vandaar dat de opname via de huid een prima alternatief is. Een (voeten)bad met bitterzout kan je lichaam weer voorzien van extra sulfaten om bijvoorbeeld stresshormonen af te breken. Zo’n bad heeft daardoor een ontspannende werking. De sulfaten blijven zo’n negen uur in je lichaam, daarom is het in sommige gevallen nodig om één tot twee keer per dag een badje te nemen. Voor de meeste mensen is één maal per twee dagen voldoende.

 

In de praktijk blijkt dat je met zo’n goedkoop bitterzoutbad de vicieuze cirkel van een (dreigend) burn-out kunt doorbreken, maar het is natuurlijk niet het panacee wat wij allemaal zo graag zouden willen hebben om al onze klachten in één keer op te lossen. Helaas, daar komt natuurlijk meer bij kijken.

 

Yvonne van Stigt, Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

 

Wil je meer lezen over interessante onderwerpen? In mijn boeken vind je naast heerlijke recepten een schat aan informatie over de werking van je lichaam. Wekelijks besteed ik in mijn blog aandacht aan een specifiek interessant onderwerp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: